| 0 |

Yangın Kapısı

    YANGIN KAPISI

Yangın Kapısı: Dkp saç veya galvanizli sac malzemeden üretilmektedir. Yangın dayanım süresi TS EN 1634-1  sertifikasına göre ateşe 30, 60, 90 ve 120 dakika dayanım olarak duman ve ısı sızdırmaz  contalı olarak üretilir. Yangın esnasında duman sızdırmaz contalar şişerek içerideki dumanın kaçış holüne geçişini engeller. Bu nedenle ateşin oksijenle bağlantısı kesilir ve yangın etkisini kaybetmeye başlar. Kaçış holünde herhangi bir aksiliğe durumunda yangın dolaplarında ki yangın tüpleri yangına ani müdahale edilmesini sağlar. Yangın büyüdüğü takdirde yangın dolabının içindeki basınçlı su ile müdahale edilir.

  NERELERDE KULLANILIR:

*Konutlar

*Alışveriş Merkezi

*Hastaneler

*İş yerleri

*Kooperatifler

*Sinema ve Tiyatrolar

*Gösteri Merkezleri

*Konser Alanları

  KULLANIM TALİMATI:

*Yangın kapıları, yangın çıkan mahalli izole etmek için kullanılır. Duman ve aşırı ısıyı diğer ortamlara geçirmez.

*Yangın merdiveni ısı ve duman geçirmeyen yangın kapıları ile korunur.

*Yangın kapılarının üzerinde panik bar yani kolayca açılabilen açma kolu olur.

*Yangın kapılarından 90 derece açı ile açılıp kapanmasını sağlayan yaylı menteşe ya da hidrolik itici bulunur.

*Yangın kapıları üzerinde acil çıkışı gösteren yön tabelaları ve ışıldak bulunmalıdır.

*Binaların yangından korunması için yangın kapısı ve yangın merdiveni bulunması zorunludur. Bu esaslar yangın yönetmeliğinde açıklanmıştır.

 2021 yangın yönetmeliğine ulaşmak için ilgi sayfaya bakabilirsiniz.

  ÇEŞİTLERİ NELERDİR:

*Tek Kanatlı Yangın Kapısı: Koridorun dar olduğu alanlarda kullanılır. Bina, kurum, kuruluş ve tesislerde zorunlu olarak kullanılır. Tek kanatlı yangın kapıları sağ ve sola olmak üzere kaçış yönünün tersine dışa dönük açılır. Standart ölçüsü 90/205 cm dir.

*Çift Kanatlı Yangın Kapısı: Koridoru geniş olan alanlarda kullanılır. Genel olarak alışveriş merkezi, okullar, hastaneler, otopark ve mağazalarda çift kanatlı kapılar kullanılır. Uygulamalardan bir sabit diğeri hareketlidir. Aynı zamanda iki taraflı açılabilen sürgülü yangın kapısı da üretilir.

*Camlı Yangın Kapısı: Yangının bina içinde yayılımını engeller. Camlı yangın kapısında yanmaz cam kullanılır kullanılan yanmaz cam mutlaka TSE testlerinden geçip onaylanmış olmalıdır.

*Menfezli Yangın Kapısı: Teknik ve elektrik, jeneratör, mekanik tesisat odaları çıkışına yangın yönetmeliği uyarınca menfezli yangın kapısı yapılmak zorunludur. Bir elektrik yangın esnasında dumanın bu menfezlerden tahliye edilmesini sağlar.

    YANGIN KAPISI TS EN 1634-1:

*Yangın kapılarının TSE test alanında 1180 derece sıcaklığa kadar ateşe mağruz bırakılıp dakika cinsinden dayanımını test edilip rapor tutulduğu belgedir.

*Genellikle 90dk ve 120dk olarak belgelendirme yapılır. Bu belgelendirme aynı zamanda Avrupa standartları (CE) belgesine denktir. (CE) belgesi yerine geçer.

*Belgelendirme için deneyler yapılır ve değerlendirilir. Yangın kapısı imalatında kullanılan malzemeler (taşyünü, alçıpan, seramik yünü vb.) malzemeler, test sonuç raporunda belirtilir. TS EN 1634-1 belgesi alan tüm firmalar test sonuç raporundaki malzemelere göre üretim yaparlar.


Başarı Mühendislik

Yangın Danışmanlığı

Çağrı Merkezimizi Arayıp Detaylı Bilgi Alınız.